Kakva je veza između đurđevka i Velikog petka?

Naziv sajta djurdjevak.com nosi ime po zvonastom cvetu đurđevak, koji cveta u rano proleće, zbog čega ga nazivaju vesnikom proleća. Njegov nastanak vezuje se za najtužniji hrišćanski praznik zbog legende koja se vekovima prepričava. Pošto su Hristosa osudili na smrt, stavili mu trnov venac na glavu, a na leđa teški krst koji je Ulicom bola nosio do Golgote. Sin Božiji je razapet između dvojice razbojnika, sa kojima je u teškim mukama izdahnuo. Ispod Isusovih nogu, pokraj krsta, stajale su Bogorodica i Marija Magdalena sa apostolom Jovanom. Dok je ispuštao dušu, prema legendi, Bogorodica je lila suze koje su padale na tlo, a od Njenih čistih suza nastajali su zvončići cveta. Prema drugoj verziji narodne priče, cvet je nastao na grobu Isusovom, od kapljica suza koje su klizile sa lica Marije Magdalene koja je došla na Hristov grob. Veza između ovog cveta i suza poznata je još od verovanja da je Eva lila suze kada je proterana sa Adamom iz Edenskog vrta. U ikonopisanju ovaj cvet se koristi kako bi ukazao na poniznost. Svaka od ovih legendi samo potvrđuje da je ovaj cvet zauzimao određenu simboliku i u samoj Bibliji, gde se na nekoliko mesta u prevodima pominje. Iako praznik menja datum, Veliki petak se uvek praznuje u vreme cvetanja belih zvončića.

Đurđevak je ostao simbol nežnosti, skromnosti i čistote, zbog čega su devojke vekovima gajile ovaj cvet. Neizostavan je u buketima mlada koje se venčavaju u proleće, jer nosi veliku simboliku. Znajući to, kraljevske porodice izuzetnu pažnju posvećuju izradi bidermajera od ovog cveta, kao i venaca u kosi deveruša.

Veliki petak odnosno najtužniji dan u godini vernici obeležavaju u miru, molitvi hrišćana, koji se na ovaj dan sećaju Hristovog stradanja. Na današnji dan se farbaju jaja. Takođe, Veliki petak bi trebalo da protekne u postu i bez veselja.

foto: Instagram

Ostavite prvi komentar na ovaj članak