Kako zaštiti prava fotografa?

 

Profesionalno bavljenje fotografijom doživelo je tokom poslednjih godina ekspanziju. Na ulicama više nije retkost videti kako mladi oko vrata nose skupe fotografske aparate i beleže svaki svoj korak, prizor, detalj, čak i obroke, želeći da ovekoveče gotovo svaki trenutak ili ga postave na mreže. Brojnost onih kojima je ovo postalo osnovna delatnost stavio je još veći upitnik na probleme koji su postojali u ovoj oblasti.

Korišćenje tuđih fotografija, kršenje autorskih prava, oglušavanje o etiku zadaju glavobolje čitavoj struci. Ovim povodom organizovana je tribina u okviru Festivala fotografije “Vizualizator” koja za cilj ima prevazilaženje problema kršenja autorskih prava od strane medija. Tribina pod nazivom “Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi” održaće se petak 24. novembra u Centru za kulturu Valjevo, sa početkom od 17 časova. Tim povodom razgovarali smo sa Zvezdanom Mančićem, direktorom Festivala fotografije.

Đurđevak: Sa kojim problemom se suočavaju fotografi u Srbiji danas?

Zvezdan Mančić: Fotografi se suočavaju sa kontinuiranom borbom za osnovna prava koja im pripadaju – autorska prava.

Česte zloupotrebe fotografija: neovlašćeno korišćenje arhivskih fotografija, objavljivanje i međusobna razmena fotografija bez odobrenja i znanja autora, objavljivanje fotografija osoba koje nisu svojevoljno pristale na objavljivanje, fotografije saobraćajnih nesreća, fotografije koje stigmatizuju i omalovažavaju manjinske grupe.

Objavljivanje nepotpisanih fotografija iz arhive za ilustrovanje aktuelnih događaja, prekomerna manipulacija u fotošopu, prekadriravanje fotografija, dokaz je kršenja etičkih principa. Nepoznavanje etičkih principa u oblasti fotografije, uzrok je i sve češćem narušavanju pretpostavke nevinosti.

Đurđevak: Koliko Zakon o zaštiti autorskih prava štiti fotografa? Koliko su prava ove profesije ugrožena u Srbiji danas?

Zvezdan Mančić: Sadašnji zakon je dobar i ne treba menjati stavove Zakona o autorskim i srodnim pravima koji jasno definiše:

Autorsko delo je originalna duhovna tvorevina autora, izražena u određenoj formi, bez obzira na njegovu umetničku, naučnu ili drugu vrednost, njegovu namenu, veličinu, sadržinu i način ispoljavanja, kao i dopuštenost javnog saopštavanja njegove sadržine”.

Prava fotografa su ugrožena predlozima za izmenu Zakona, a jedan od pokušaja izmene desio se u drugoj polovini januara prošle godine. Udruženja fotografske i novinarske organizacije, pod koordinacijom Centra za razvoj fotografije uspele su da spreče izglasavanje izmena i dopuna Zakona u Parlamentu. Poslanici su tom prilikom uvažili apel organizacija. Potrebno je raditi na tome da se ovakvi pokušaji ne ponove.

Đurđevak: Koliko je ova branša svesna svojih prava? Koliko se kao pojedinci ili zajedno bore za popravljanje sopstvenog statusa?

Zvezdan Mančić: Potrebno je sprovesti što više edukativnih programa za fotografe širom Srbije, što upravo i činimo tokom realizacije Festivala fotografije, ali i drugih projekata koji se tiču primene fotografske etike i medijskih zakona u praksi.

Fotografi angažovani u medijima, nažalost, još uvek nisu dovoljno informisani o svim svojim pravima i obavezama. Želimo da pomognemo svim kolegama, radi profesionalizacije i očuvanja dostojanstva profesije.

Đurđevak: Nažalost, sve je manje onih koji poštuju bilo kakve etičke kodekse, naročito u novinarskoj profesiji. Da li je sankcija način da se medijski radnici edukuju o profesionalnoj etici?

Zvezdan Mančić: Sankcija nije način, kao što je malopre rečeno, način je udruživanje svih organizacija na zajedničkim stručnim skupovima, radionicama, tribinama. Motivišemo kolege da se okupljaju, edukuju i unapređuju svoj rad.

Đurđevak: Ugrožava li profesiju fotografa i velika popularnost koju je ova delatnost doživela i sve veći broj onih priučenih sa statusom profesionalaca?

Zvezdan Mančić: Često su u ulozi fotografa oni koji nemaju iskustvo na tom polju i koji pri tom nemaju nikakva znanja. U manjim i lokalnim medijima, novinari najčešće preuzimaju ulogu fotografa, zbog nedostatka profesionalaca. Zbog toga je neophodno pristupiti edukacijama, čime bi se smanjio broj slučajeva neprofesionalnog pristupa i loših medijskih proizvoda.

Đurđevak: Šta će gosti na tribini 24. 11. od 17 časova u Centru za kulturu Valjevo moći da saznaju?

Zvezdan Mančić: Na ovoj javnoj tribini se predstavljaju potrebe za Stručnim skupovima medija. Osim toga, gostima će biti predstavljani sporovi koji su se vodili tokom proteklih godina, uzrokovani kršenjem autorskih prava fotografa, neetičkog korišćenja fotografija u medijima, kršenja Zakona o privatnosti, presudama koje su donesene u korist foto-reportera. Ukazaćemo na postojeći kodeks novinara Srbije i predstaviti javnosti nacrt etičkog kodeksa fotografa Srbije, čije su smernice u izradi trenutno.

Valjevci će imati nesvakidašnju priliku da čuju i postave pitanja najpoznatijem profesoru foto-žurnalizma na svetu, Ken Kobreu sa državnog univerziteta u San Francisku, koji je napisao knjigu “Photojournalism – The Professionals’ Approach”, koja je doživela svoje sedmo izdanje, prevedena je na više od 40 svetskih jezika i najprodavanija je knjiga u ovoj oblasti na svetu.

Govornici na tribini su:

Ken Kobre, prof. iz San Franciska, Zvezdan Mančić, direktor festivala “VIZUALIZATOR”, Slobodan Ćirić iz Udruženja novinara Srbije, Đorđe Đoković, fotograf iz Valjeva, prof. Radovan Marjanović iz Valjeva, autor knjige “Sociologija fotografije”. Takođe, na tribini će govoriti jedan od predstavnika Saveta za štampu.

Nakon održavanja tribine, od 19 časova, svečano će biti otvorena izložba fotografija dobitnika Pulicerove nagrade za fotografiju Edvarda Kitinga, pod nazivom “Citizens of New York”.

 

Foto: Poster najava Festivala “Vizualizator” (delo Edvarda Kitinga)

 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak