Jelke milenijalaca

Milenijalac je reč koju sve češće možete čuti u medijima i koja očigledno podrazumeva pripadnika neke grupe. Koje?

Odgovor na ovo pitanje krije se u socijalnom okruženju rođenih u jednom periodu. Sigurno ste imali prilike da čujete za čuvenu “Bejbi bum” generaciju ili za tzv. “Iks” generaciju. Ali zašto bi milenijalci drugačije kitili jelku nego što su to činile generacije pre njih?

Ukoliko sagledamo širu sliku i ukapiramo da su milenijalci današnja kul “omladina” onda treba imati u vidu da oni: koriste pametne telefone, grade svet na društvenim mrežama, o ljudima sude po broju praćenja i lajkova, žive za putovanja po svetu, obrazovani su, ali rade za minimalac, liberalnih su shvatanja, imaju sarkastičan smisao za humor, govore i pišu u tviter karakterima, zalažu se za prava životinja, imaju širok krug poznanstava i prijateljstava koja sklapaju sa celim svetom putem interneta, ne rade u državnim firmama, ne gledaju televiziju, ne čitaju klasične novine, odluke donose nakon što konsultuju internet forume, vegetarijanci su ili vegani, kasno se odlučuju za ozbiljnu vezu, brak i decu, zalažu se za slobodu više nego ijedna generacija pre, ne prate previše političke tokove, većinu dana slikaju selfie-je, olako ulaze u rasprave na škatljive teme, posećuju rejv žurke. Sve ovo su samo neka od objašnjenja ko su milenijalci i koji stil života neguju.

Ova nova generacija mladih kreira jedan potpuno novi svet, tako oni, kao što ste videli iz navedenog, nisu tradicionalisti zato na nekonvencionalan način kite i jelku. Kul omladina još uvek jelkom obeležava praznike, ali ih češće ukrašavaju svojim simbolima, među najčešćima su bića iz mašte – jednorozi i sirene, neki se odlučuju za dinosauruse, sove, flamingose, dugu, lame, omiljene kućne ljubimce – pse i mačke. Sve češće se na jelci mogu naći (o čemu smo pisali prošle godine) bočice alkoholih pića (kod nas poznatiji unučići), kao i kristalne kugle ispunjene vodkom, viskijem ili nekim drugim žestokim pićem. Ni jelke više nisu klasične zelene boje, oni se odlučuju za na jarke boje poput ljubičaste ili pink. Pojedinci svoj savremeni stil života iskazuju minimalizmom, pa se njihova jelka svodi na obične obrise jelke u vidu okačenih grančica na zidu, ukrašenih samo lampicama ili sa nekoliko neobičnih ukrasa. Uzrok ovih noviteta jeste u tome što mladi danas širom sveta žele zabavu (klasično je dosadno), sa druge strane, oni smatraju da će stilom iskazati sopstvenu različitost i posebnost u odnosu na ostale. Na ovaj način pokazuju bunt prema običnosti, šalju poruku roditeljima i najbližem okruženju da nisu kao drugi, te da zato zaslužuju više nego što imaju, da ne pripadaju istom svetu kao njihovi prethodnici, pa da tako u njihovim glavama raste neko novo cveće.

foto: pinterest.cl / lillipop

Ostavite prvi komentar na ovaj članak