Irvasi – Dedini vozači

Ako se vratimo u detinjstvo setićemo se priča o Deda Mrazu, patuljcima i irvasima. Irvasi nebom prevoze najbržeg deku na svetu spremnog da svakom čedu poklonom uveseli praznike. Ovi jeleni vuku rumenog debeljka, a koliko znamo o irvasima?

Deda Mraza vuku irvasi u sankama. Zbog velikih razdaljina koje prelaze uglavnom lete, a u saonicama prenose poklone za decu i slavnog deku. Za tu priliku patuljci i Deda prave čarobni prah kojim posipaju irvase.

santa_claus_reindeer_sleigh_flying_gifts_christmas_68922_1280x1024

Dedu vuče devet irvasa sa glavnim Rudolfom, ostali su: Sašer, Denser, Pranser, Viksen, Komet, Kupid, Doner, Blicer. Često se nameće pitanje da li ga vuku ženke ili mužjaci, jer su na svim slikama prikazani irvasi sa rogovima, a poznat je podatak da ženke irvasa imaju rogove dok mužjaci u zimskom periodu ostaju bez ovog karakterističnog obeležja.

Oni se ubrajaju u životinje koje je čovek među prvima pripitomio, pre oko osam hiljada godina.

121220-reindeer-hmed-402p-grid-6x2

Hrane se mahovinom, lišajevima i travom bogatom mineralima. Narod Sami koji naseljava Laponiju u potpunosti se oslanjao na ovu životinju. Gastronomi tvrde da je meso od irvasa vrlo ukusno, a krznari da je koža i krzno izuzetno kvalitetno za pravljenje odeće i pokrivača. Samo ženke irvasa imaju rogove od svih vrsta jelena, veliki su i razgranati pa su česti ukrasi u domovima severnih naroda. Njihovo mleko je izuzetno jako te se razblažuje sa mnogo vode, pravi se sir, a surutka se koristi kao sastojak za jedno alkoholno piće. Tetive se koriste u vuči kao užad. Građa irvasa prilagođena je klimi na tom prostoru. Noge su im kratke, kopita su ravna, dlaka im je gusta i imaju male uši.

Izvor: Politikin zabavnik

Foto: www.freejupiter.com, wallpaperscraft.com, NBC News

Ostavite prvi komentar na ovaj članak