Imena društvenih mreža

Današnje generacije sklone su da život dele na onaj pre nastanka društvenih mreža i nakon toga. Nešto mlađi teško da se mogu setiti kako je ljudska komunikacija izgledala pre “like-a” i “fave-a”, još teže bi našli zamenu za te reči u svakodnevnoj upotrebi. Nedavno sam od tinejdžera saznala da reč “seen” koriste da stave do znanja da su “primili k’ znanju” ono što im sagovornici poručuju. Nakon Myspace-a i Facebook-a, začetnika virtuelne komunikacije, ukoliko “Krstaricu” zanemarimo, nizali su se Tviter, Skajp, Instagram, Vajber, Snepčet.

Prevodi začetnika socijalnih mreža (Myspace, Facebook) su jasni (Moj prostor, Lična knjiga). Kako su Tviter, Skajp, Instagram i Vajber dobili imena?

U nastanku Twitter nosio je drugo ime – Twitch, pa i Jitter. A zaštitni znak ptičice i tada je korišćen.

“Kada sam video kako se piše Twitter, kada smo to postavili na sajt, kada sam vidio definiciju reči – znao sam da je to – to”, kazao je Džek Dorsi, jedan od osnivača.


Kada je reč o Instagramu korišćena je kombinacija dva termina “insta” – instant kamera i reč “telegram”. Zamisao je bila da ova mreža asocira na “sada i ovde”.

“Cilj nam je da budemo ne samo aplikacija za objavljivanje fotografija, već i način na koji ljudi dele priče o svojim životima, baš dok se stvari dešavaju”, naveo je Kevin Sistrom,  jedan od dvojice osnivača.

Za Skype je priča išla na sledeći način. Skype je kombinacija sky (nebo) i peer-to-peer. Prvobitno su ga nazvali Skyper, ali su ukinuli su slovo “r”.

Izvor mnogih polemika bio izgovor reči Viber, i pitanje: “Da li se pravilno kaže Vajber ili Viber (čitajući kao što piše)?” Međutim, Atanas Rajkov, generalni direktor kompanije, presudio je da je ispravno reći Vajber, pošto je izvedeno iz engleske reči “vibe” (vajb) ili dobar osećaj. Dok je ideja za nastanak Snapchat-a bila pravljenje brzog snimka koji posle izvesnog vremena nestane, što njegovo ime znači.

Ne čudi što se broj ovakvih mreža iz dana u dan povećava s obzirom na to da je ovo jedan od najunosnijih poslova današnjice, samo Facebook trenutno vredi preko 300 milijardi dolara.

Foto: www.rivaliq.com
Izvor: Newsweek.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak