Ima nade za pande

Džinovska panda Hao Hao se okotila. To je prava novost među ljubiteljima životinja, jer je svaka rođena panda pravo čudo s obzirom na to da je ova vrsta ugrožena. Trenutno ih na planeti ima nešto više od hiljadu. Najviše ih je u kineskoj oblasti Sečuan, u posebnim centrima koji se bave brigom o crno-belim medvedima. Ova beba je rođena putem veštače oplodnje. Pande su u Kini strogo zaštićena vrsta, zabranjena je njihova prodaja, čak i poklanjanje pandi, oni dozvoljavaju samo pozajmljivanje pandi u svrhu oplodnje.

Pande se smatraju izuzetno nesamostalnim i smotanim životinjama, tako da je staranje čoveka o njima neophodno kako bi vrsta opstala. Hrane se bambusom, i čak 12 sati dnevno provedu jedući ga. Njihov organizam je predviđen da jede meso, jer im stomak loše vari celulozu. Imaju jake zube kao i medvedi uopšte. Međutim, oni vole da jedu samo bambus, što njihovom telu ne prija. Pogrešna ishrana i loše varenje od pandi je stvorio trome i nesposobne životinje.

Poznato je da su pande toliko lenje da nemaju nikakav interes za parenjem. Toliko su trome životinje da ne pokazuju interesovanje za reprodukcijom, to je razlog zašto su životinje koje izumiru. U toku perioda kada su spremne za parenje, to su samo dva dana u toku proleća, ljudi pande zatvaraju u kaveze i puštaju im video-snimke parenja pandi. Uz to daju im lekove kao podstrek za parenje.

Majka panda, može da rodi dvoje, od kojih se odluči za jedno dete, jer je sposobna da podiže samo jedno mladunče. Drugo umire jer je zanemareno, zapostavljeno i nema mogućnosti da preživi. Briga o mladunčetu traje tri godine, tako da ni u tom periodu ona ne stvara novo potomstvo. Često pande ne znaju da su skotne, pa iz straha, ubiju mladunče jer nisu u stanju da se staraju o njemu. Ženke pande su najlošije majke među životinjama jer su sklone da svoje dete uguše dok spavaju.

Foto: www.nbcnews.com

Izvor: b92, opusteno.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak