Gromoglasna tišina

Dan slobode medija

Na današnji dan 3. maja, obeležava se Međunarodni dan slobode medija. Slobodni mediji uslov su za postojanje demokratskog društva, isključuju uticaje i pritiske političkih centara, interesnih grupa kao i sprečavanje slobode govora i slobodno prenošenje objektivnih informacija. Kritični mediji bez cenzure, znak su slobodnog društva i deo su korpusa građanskih i ljudskih prava. Prema oceni zaštitnika građana, Saše Jankovića, medijske slobode u Srbiji su nazadovale.

 “U Srbiji, ali i šire, sloboda medija uzmiče pred netransparentnim političkim, ekonomskim i ličnim interesima i sve veći broj novinara postaje prosti izvršilac tudjih namera, bez stvarne mogućnosti da se tome usprotive, da poštuju novinarske standarde, a ne izgube posao”, kaže Janković.

Zaštitnik građana dodaje da slobodan novinar mora biti fizički bezbedan, ali i socijalno, ekonomski i radno zaštićen.

Danas u Helsinkiju počinje dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom “Pristup informacijama i osnovnim slobodama – to je tvoje pravo”, a otvoriće je genenarlni direktor Uneska Irina Bokova i finski premijer Juha Sipila.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS), pozvali su zaposlene u medijima da danas u 11 : 55 naprave petominutni prekid izveštavanja zamračivanjem ekrana, kako bi ukazali na loš položaj novinara u Srbiji. U saopštenju UNS-a navode da novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji. Kao i da je zbog privatizacije oko 1000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla, neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program.

Poznati američki pisac, novinar i politički analitičar Voter Lipman smatrao je da sloboni mediji nisu samo pravo i privilegija, oni su organska nužnost u velikom društvu.

Izvori: uns.org.rs, tanjug.rs, beta.rs, zastitnik.rs

foto: culturemad.com

Ostavite prvi komentar na ovaj članak