Dama koja menja Istok

Od izgnanstva do najmoćnije žene Bliskog istoka. Priča koja liči na savremenu bajku moderne princeze.

Tradicionalna pravila na Istoku su rigidna. Ženama je mesto u kući, tela su im pokrivena burkama i nemaju pravo na rad. Ovo su samo osnovni postulati koje stanovnici zemalja na Bliskom istoku moraju poštovati. Vera i tradicija ženama u muslimanskim zemljama nalažu još pregršt mera koja se moraju sledeti. Pokušajte samo da pogledate ženu u Dubajiu ili Kataru, pa vidite kako ćete proći. Neće vas zaobići kazna od strane njihovih muževa i policije. Međutim, prva dama Katara rešila je da stane na kraj rigidnim zakonima i izbori se za prava žena u ovoj državi. Njen cilj je da emancipuje žene i modernizuje Katar.

Iako je ona žena šeika Hamada bina Khalifa Ala Thanija, neretko se za njega može reći samo da je muž šeike Moze bint Naser.

seik44

Rođena je 1959. godine u gradu El-Kor, na severnoj obali Katara. Nekoliko godina je zajedno sa ocem živela u izgnanstvu, u Egiptu i Kuvajtu. U Katar se vratila kada se udala za šeika Hamada, čime je postala njegova druga žena. Njen otac bio je radikalni borac za ravnopravnu podelu bogatstva u Kataru, što se nije dopadalo šeikovoj porodici. Mozin svekar ga je zbog neposlušnosti poslao u zatvor. Ona je šeikova najveća ljubav, podarila mu je sina, koji iako nije prvorođeni muški potomak, nosi titulu prestolonaslednika.

Rodila je sedmoro dece, od kojih su dve ćerke. Udala se sa samo osamnaest godina, ali je to nije sprečilo da nastavi školovanje. Mozino usavršavanje imalo je za rezultat sedam doktorata. Osim što je nazivaju kraljicom stila, ona je zagovornica prava na obrazovanje, predsednica Fondacije za razvoj obrazovanja, nauke i zajednica, zaslužna je i za širenje obrazovnog programa univerziteta u Kataru, a podstakla je i osnivanje katarske filharmonije. Učestvovala je u izgradnji niza obrazovnih institucija. Moza je vrlo politički aktivna, te ne izostaje na službenim putovanjima svog supruga, ali neretko i sama javno istupa na političkim skupovima i govori u mnogim institucijama.

Godine 2005. princ Hamad je došao na vlast i otvorio vrata liberalnijeg Katara. Moza je to iskoristila da ispravi krivicu koja je bila učinjena njenom ocu. Gospođa šeika Hamada ne krije veliku zahvalnost koju duguje suprugu, koji je pun razumevanja kada su u pitanju njeni liberalni pogledi na Katar. U znak zahvalnosti, ona mu izlazi u susret odbijajući da nosi previsoke potpetice, kako ne bi bila viša od njega.


seik

Posetioce njenog Instagram naloga svakodnevno inspiriše neobičnim odevnim kombinacijama u kojima se može prepoznati njen prefinjeni ukus. Zaštitni znak su joj turbani, dugačke haljine i svilene rukavice, čime podseća na slavne holivudske dive sa sredine prošlog veka. Gardarober Moze bint Naser obiluje odevnim komadima najprestižnijih svetskih brendova, ali ih ona vešto prilagođava strogom šerijatskom dres kodu (pravilima odevanja). Cena jednog komada njene garderobe iznosi između 20 i 30 hiljada dolara, a specijalno dizajnirana odeća za nju košta i do 100 000 dolara. Njena Channel kolekcija, od šesnaest stvari, vredna je 800 000 dolara. Ima vlasnički udeo u “Louis Vuitton Moet Hennessy” i u “Tiffany”. List “Vanity Fair” ju je proglasio najlepše obučenom ženom plave krvi, dok ju je magazin “Vogue” svrstao među pet najbolje obučenih žena. Između ostalog, ona zauzima 74. mesto na “Forbsovoj” listi najmoćnijih žena sveta.

 

Foto: Instagram, www.harpersbazaar.co.uk,

Daily Mail, www.qatar-tourism.com

Izvor: www.avaz.ba

Ostavite prvi komentar na ovaj članak