Crtaći – zbirka mentalnih poremećaja

Osnov za stvaranje svakog dobrog dramskog teksta jeste dobra raspodela likova i jake karakterstične osobine svakoga od junaka. Na isti način nastaju i crtani filmovi.

Kreatori ovo imaju u vidu, ali nekada odu i dalje pa se desi da pojedini junaci filmova za najmlađe na ekranu gledaju tipove mentalih poremećaja, kao i način na koji se oni manifestuju.

Crtani film “Vini Pu” dobar je primer onoga o čemu govorimo. Glavni lik Vini Pu ima poremećaj ishrane, pa se u crtaću može primetiti kako ovaj slatki meda neumereno konzumira hranu.

Njegovi drugari takođe imaju poremećaje na primer:

Piglet je anksiozan odnosno ima napade straha ili panike bez nekog objektivnog povoda, osim toga ima nisko samopouzdanje. Njihov drugar Tigar ima problem sa poremećajem pažnje ili hiperaktivnošću, ali i bipolarni poremećaj. Kanga je socialno anksiozan tj. doživljava paniku kada treba da komunicira sa drugim ljudima, kada treba da se obraća većoj grupi ljudi. Ru je autističan, pa zbog složenosti poremećaja ne komunicira sa drugima i ponavlja jednu radnju. Zec je opsesivno kompulsivan što znači da boluje od neuroze koju karakterišu opsesivne (prinudne) misli i kompulzivne (prisilne) radnje. Dečak Kristofer Robin ima šizofreniju, a ona se ogleda u slušnim halucinacijama, paranoidnim obmanama sa neorganizovanim govorom i razmišljanjem, često je praćen prekidom misaonog procesa i emotivnim reakcijama. Sova je narcisoidna i poseduje disleksiju – poremećaj čitanja i usvajanja pročitanog. Magarac boluje od depresije.

Još popularniji crtani film “Sunđer Bob”, prema nekim teoretičarima, krije nešto drugačiju poruku. Svako od junaka ovog crtaća oličenje je jednog smrtnog greha. Sunđer Bob karakteriše požudu, Lignjoslav je oličenje gneva, Kraba pohlepe, Plankton pokazuje karakteristike zavisti, Patrik lenjosti, Sendi ponosa, dok Gari predstavlja primer nekoga ko je proždrljiv.

Ekranizovana bajka “Alisa u zemlji čuda” na izvestan način afirmiše konzumaciju narkotika time što predstavlja stanja nastala usled korišćenja psihoaktivnih supstanci.

 

Izvor: psihobrlog.com,

objašnjenja poremećaja – Vikipedia

foto: deskbg.com

gif: Bogley Outdoor Community, Giphy

GramUnion

Ostavite prvi komentar na ovaj članak