Božić Bata postoji

Milomir Glavčić poznatiji kao srpski “Božić Bata” iz Kanade proslavio je svoj 99. rođendan. Ovaj čovek je za života Srbiji poklonio više od 10 miliona kanadskih dolara.

Milomir je bogati žitelj kanadskog grada Nijagara Fols, ali njegov put do svega što je stekao je bio posut trnjem. Rođen je u zaseoku Pope, podno Kopaonika. Ostao je rano bez roditelja, pa je kao siroče sreću potražio u Beogradu, gde ga je dočekao rat. Kako je i sam jednom rekao, kao dete je uvek bio “više gladan nego sit”.

Otkako je otišao iz Srbije, pred kraj Drugog svetskog rata, nikada se nije vratio. I mada ga ovde više nikoga skoro i ne poznaje, Milomir svake godine rođacima i žiteljima svog sela šalje novčanu pomoć. Prošle godine, stariji, i po porodičnom stablu, Milomirovi bliži rođaci dobili su po 5.000 evra, mlađi po 4.000, a deca po 2.500 evra.

Samo u poslednjih desetak godina, gradu Kraljevu poklonio je više od dva miliona evra za izgradnju novog mosta na Ibru, dao je 250.000 evra za skener, magnetnu rezonancu i sanitetska vozila. Pomogao je da se izgradi dečiji vrtić i redovno pomaže Srpskoj Pravoslavnoj crkvi.

Nakon razornog zemljotresa koji je 2010. godine pogodio Kraljevo i okolinu, ali i poplava koje su u više navrata nanele velike materijalne štete ovom gradu, Milomir je donirao velike sume novca za igradnju kuća. Svojim komšijama poklonio je oko pola miliona evra, kako bi mogli da kupe belu tehniku i sve ono što im je bilo uništeno od kućnih aparata.

U Kanadi živi sa suprugom i ima dvoje dece, sina i ćerku. Najpre je radio najteže poslove u rudniku, a kada se doselio u Nijagara Fols postao je uspešan hotelijer. Tada se zarekao da će stalno pomagati svojima na Kopaoniku, što čini i dan danas u svojim poznim godinama.

Za svoj 99. rođendan odlučio je da pokloni i milion dolara za izgradnju bolnice u Nijagara Folsu. Milomiru koji je napunio 99. godina, u Kanadi, odnosno, u okrugu u kojem živi, odata je posebna počast, te je datum njegovog rođenja 06. decembar proglašen za “Dan Majka Glavčića”, a Nijagarini vodopadi su bili osvetljeni u plavoj i crvenoj boji od 19 do 19:15 časova.

Odluka je saopštena na sednici gradskog veća, a vest o tome je na društvenim mrežama podelio Džim Diodati, gradonačelnik Nijagara Folsa.

“Srećan 99-ti rođendan poštovanom filantropu i biznismenu koji živi sa nama na Nijagarinim vodopadima, Majku Glavčiću.”

Milomir Glavčić je nakon svega rekao:

“Poklonio sam ovaj novac i srećan sam što ću bar malo pomoći ljudima u nevolji, bez obzira na to da li su Srbi ili druge nacije. Naravno, najviše pomažem ovde i ljude u Srbiji, jer Srbija je moja otadžbina a Kanada voljena zemlja u kojoj sam od siromaha postao bogat i ostvario svoj životni cilj. A to je da imam za sebe, za svoju porodicu ali i da druge pomognem. Ta pomoć drugima je hrana za moju dušu i uvek sam srećan pri pomisli da mogu da pomognem.”Poštovani gospodine Glavčiću, KAPA DOLE!

Autor teksta Milorad Miša Ćirić

2 Comments

 • Reply January 10, 2024

  Marko

  Srecan rodjendan cika Milomiru, i da je vise ovakvih ljudi svugde 🙂

  • Reply January 10, 2024

   djurdjevak2209

   Hvala Marko,
   Pridružujemo se čestitkama.
   Tu smo da podržimo i pohvalimo svaki lep gest.
   Vaš djurdjevak.com

Ostavite komentar