Baci granulu, ne petardu

Svakom novom večeri bliži smo da precrtamo sve brojeve u starom kalendaru i uđemo u 2018. godinu. Sreću zbog novogodišnje euforije ispoljavamo na različite načine, nekada nismo svesni koliko naše veselje nekome može postati najtužniji dan u godini, koliko neko od nas zbog nesmotrenosti u sledeću godinu može ući bez nekoga do koga mu je stalo. A moglo je drugačije.

Kupovina i korišćenje pirotehnike još uvek su obavezni na listi prednovogodišnje kupovine. Paljenje i bacanje petardi trenutno je zadovoljstvo (ukoliko tako možemo nazvati bacanje eksploziva i plašenje svih u neposrednoj blizini). U Srbiji svake godine život zbog petardi izgubi oko 5000 kućnih ljubimaca. Treba napomenuti da su strah od gubitka tla pod nogama i od jakog zvuka – jedina dva urođena straha koja ne možemo kontrolisati ni mi, a kamo li životinje. Zbog nagle eksplozije doživljavaju srčane udare ili u najboljem slučaju trajno beže od kuće. Iako znamo sve posledice korišćenja ovakvih sredstava, još uvek ih kupujemo. Nelegalno, ali kupujemo. Kupovinom ovog baruta u kartonu u opasnost ne dovodite samo sebe (zbog ilegalne kupovine i zbog čestih povreda koje nam paljenje istih pravi), već i vaše i naše drage ljubimce. Ukoliko ih vi ne posedujete možete nesvesno usmrtiti ljubimca vašeg prijatelja, komšije, rođaka.

Zbog ovog problema organizacija Petface pokrenula je akciju pod nazivom “Baci granulu, ne petardu”. Ukoliko želite da je podržite, koraci su sledeći:

1. Uslikajte svog ljubimca sa porukom “Baci granulu, ne petardu”

2. Objavite sliku u komentaru ispod posta na Facebook stranici uz haštag #BaciGranuluNePetardu

3. Šerujte post dalje i izazovi još tri prijatelja da učine isto.

Pre nego što kupite i zapalite svaku sledeću petardu, setite se koliko su vam radosti, ljubavi i sreće u život donela mala krznena bića, koliko puta su vas zaštitila, utešila i razveselila. Oni ne sanjaju da će život izgubiti zarad vašeg “zadovoljstva” od čitave dve sekunde.

Sreća nikada ne može i ne sme biti unesrećivanje bića oko vas. Kladim se da možete mnogo bolje i mnogo sadržajnije  organizovati vaš doček, a da pri tome nikoga ne povredite, nikoga ne oterate iz njegove kuće i da nikome ne nanesete zlo i velike fizičke posledice, kojih je, sećate se, i te kako bilo.

izvor i foto: petface.net

Ostavite prvi komentar na ovaj članak