Ajnštajnov savet za sreću

Tek nedavno su pronađene zabeleške jednog od najčuvenijih naučnika svih vremena Alberta Ajnštajna. U ovim spisima ne nalaze se nova naučna saznanja, ali se nalazi nešto značajnije. Preporuka slavnog naučnika za srećan život. Kada je pisao ovaj tekst, nalazio se u Tokiju i već je znao da je jedan od kandidata za Nobelovu nagradu.

Odsedao je u tokijskom „Imperijal hotelu“ kada mu je jedan dostavljač doneo pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitnog novca, ali nije želeo da ga ostavi praznih ruku, pa mu je predao dve beleške na nemačkom jeziku.

Prodavac beleški tvrdi da mu je dok mu je Ajnštajn predavao belešku, rekao: „Možda, ako budeš imao sreće, ove beleške budu mnogo vrednije od napojnice“.

Na jednoj od beleški, napisanoj na listu papira s logotipom „Imperijal hotela“, piše: „miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom“.

Na drugoj, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu „Gde ima volje, ima i načina“.

Aukcijska kuća „Viners“ potvrdila je da beleške pripadaju autoru teorije relativiteta.

Dostavljač svakako nije ostao praznih ruku, jer je prodao rukopis. Nedavno je ovaj komad papira sa logoom “Imperijal hotela” ponovo prodat na aukciji u Jerusalimu za 1, 3 miliona dolara.

 

 

foto: Reader’s Digest

izvor: sputniknews.com

Ostavite prvi komentar na ovaj članak