Ajfelov toranj napunio 127 godina

Rođendan pariske atrakcije

Ajfelov toranj napunio 127 godina

ajfel1

Najpoznatija metalna konstrukcija koju je dizajnirao francuski inženjer Aleksandar Gistav Ajfel sagrađena je na Marsovim poljima u Prizu 28. januara 1887. povodom Svetske izložbe “Exposition Universelle” 1889. Ajfelov toranj poslužio je kao glavna kapija za ulaz na izložbu. Kada je sagrađena bila je najviša građevina na svetu od 300 metara visine. Ajfel je konstatovao da je izgradnju ovog tornja diktirao vetar.

Kula je inaugurisana 31. marta 1889, a za posetioce je otvorena 6. maja. Zahvaljujući merama bezbednosti koje je Ajfel uveo, u izgradnji je poginuo samo jedan radnik, što je bilo dostignuće u to vreme. Pri najvećim verovima, toranj oscilira samo 12 cm, ali varira visina od 8 do 17cm u zavisnosti od temeperature. Težina tornja iznosi 7300 tona. Status najviše građevine nosio je 40 godina. Ako želite da se popenjete do vrha peške morate biti u izuzetnoj fizičkoj kondiciji, jer biste u tom slučaju morali preći 1665 stepenika.  Na trećem spratu Gistav je napravio stan za sebe.

ajfel2
Foto: Robert Doisneau

 

Francuski pisac Gi de Mopasan rekao je da je bio prinuđen da napusti Francusku, jer ga je toranj užasno nervirao. Iako su tada Parižani toranj smatrali ruglom koje treba srušiti, danas je značajna turistička atrakcija koju godišnje vidi preko 5, 5 miliona posetilaca.

Ajfela su savremenici opisivali kao izuzetno hladnog graditelja mostova i železničkih stanica, s toga  zaključujemo da nije imao nameru da sagradi najromantičniji spomenik u “Gradu ljubavi”. Posle šest propalih veza, odustao je od ljubavi, a majka mu je našla odgovarajuću ženu.

 

Malo je poznato da je Viktor Lusing, jedan od najvećih prevaranata svih vremena, u više navrata prodavao Ajfelov toranj. Predstavljajući se kao državni zvaničnik, želeo je da proda kulu u “staro gvožđe”. Prodavši Andreu Pojsonu pobegao je u Beč. Kada je uvideo da ta prevara nije imala nikakvog odjeka rešio je da proda ovu znamenitost po drugi put, naredni kupac je slučaj prijavio policiji, ali je Viktor uspeo da pobegne u SAD.

Ostavite prvi komentar na ovaj članak