50 miliona za kamen

Pronađen je najveći dijamant od oko 220 grama i 1109 karata. Da je među živima glumica ljubičastih očiju ne bismo dovodili u pitanje ko će ovo bogatstvo veličine loptice za tenis posedovati, ovako ostaje da se nagađa u čijim rukama će se naći dijamant. Dijamant je nazvan “Lesedi la Rona” što u prevodu znači “naše svetlo”. Ovaj dragoceni kamen iskopan je u Bocvani 2015. godine, što je najveći iskopani dijamant još od 1905. godine. Dijamant koji je dugo bio najveći iskopani, iz 1905. godine, rasitnjen je u manje deliće koji se nalaze u kruni britanske kraljevske porodice.

Kao što smo rekli Elizabet Tejlor, najveća poznata kolekcionarka dijamanata, preminula je pre šest godina, te je sigurno da ovaj dijamant nije završio u njenoj kolekciji. Do dragocenosti je došla britanska draguljarnica “Graf dajmonds” po ceni od 53 miliona dolara. Iako visoka cena, kanadska kompanija koja je prodala dijamant nadala se da cena neće biti ispod 70 miliona dolara.

Iako kampanja kaže da su dijamanti najbolji prijatelji žena, pripadnice lepšeg pola se ne slažu u potpunosti sa time. Mnoge smatraju da su precenjena stvar i razumeju da je u pitanju kampanja.

Gramaža dijamanta i broj karata se ne slažu, zato što 1 karat dijamanta iznosi 0,2 grama.

Mnogi misle da dijamanti imaju oštre ivice i ravne površine, što je zabluda.

U zablude se može ubrojiti i onaj koji kaže da je dijamant najblještaviji materijal na zemlji, ali prava istina je da posoji čak  15 blještavijih i sjajnijih minerala.

Dijamant potiče od grčke reči ”adamas” što znači nesavladiv.

Postoji verovanje po kojem dijamant donosi nesreću, neki ih nazivaju i krvavi dijamanti. Poreko takvog razmišljanja odnosi se na nešristupačnost pronalaženja i surovost prema onima koji za njima tragaju.

 

izvor: RTS.rs

foto: therecord.com

 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak